Boek

Bassisme, grondtoon van leiderschap

Zoals de bassist in een band, zo kijkt de bassistische manager of leidinggevende voortdurend wat hij kan doen om het muziekstuk van bedrijf of organisatie beter te laten klinken in tempo en intensiteit. 

De bassistische leider zet het fundament neer en geeft structuur. De musici of de medewerkers krijgen vertrouwen in de uitvoering en kunnen zo het beste uit zichzelf halen. Ze weten dat ze altijd kunnen terugvallen op de bas; voor de muziekkenners ‘waar zit de 1?’
Voor ieder optreden zorgt de bassist ervoor dat musici of medewerkers goede afspraken met elkaar maken; bij afwijkingen grijpt hij in. De bassist geeft leiding op bescheiden en bijna onzichtbare wijze, hij staat tussen zijn mensen. Je mist hem pas als hij er niet is.

Willem A. Renes, medeoprichter en voormalig directeur Kern Konsult:

Met de introductie van het begrip ‘bassisme’ krijgen de ietwat sleetse rollen van procesbegeleider en facilitator een geïnspireerde invulling. Het is een kwaliteit voorbij het denken en gebaseerd op invoelingsvermogen en intuïtie. Met een gezonde zelfspot neemt Gulian ons mee in hun eigen wedergeboorte. Hij belichaamt hiermee het resonerend leiderschap.